“Det helt nye HALGODT ER skabt med visionen, og ønsket om, ET LOKALT MØDESTED MED OMFAVNELSE OG RUMMELIGHED. ET STED HVOR UNG SOM ÆLDRE MØDES og hygger sig sammen I UFORMELLE OG HELT AFSLAPPEDE RAMMER.”
/Frank Thorup, Ejer/initiativtager
Blog Interview med ejer og initiativtager, Frank Thorup, – af journalist, Gry Brøndum.
Det hyggelige havnemiljø Halgodt er over de seneste år vokset frem i Skovshoveds værftsområde og har nu fået sit eget forsamlingshus. Men hvad er det egentlig for et sted iværksætter Frank Thorup og de lokale har skabt?
Halgodt er kendt som et hyggeligt og solbeskinnet hæng-ud-miljø med street food og musik i Skovshoved Havn. Og derfor var der også stor forventningsglæde lokalt, da Halgodt den 12. maj åbnede dørene til sin 400 kvadratmeter store forsamlingshal og et lige så rummeligt udendørs street food market med tagterasse og havudkig.
7.000 mennesker kiggede forbi Skovshoved Havn på åbningsdagen og blev mødt af det velkendte mad- og drikkekoncept med burgere, dampende varm indisk street food, seafood, pasta, samt is og friske drikkevarer.
Men hvor Halgodt i sin første version opstod midt i Nordbjærgs bådeværft – hvor de mange sommerglade gæster og legende børn blev en udfordring for sikkerheden i samspil med de opstillede både – breder Halgodt sig nu ud over den tidligere græsmark i den sydlige havnedel, der i mange år har ligget brak.
Made in Skovshoved
Det nye Halgodt er blevet taget rigtig godt imod, fortæller Frank Thorup:
Unge som ældre mødes med bådejere, sports-sejlere, roere og havnebadere fra nær og fjern. Og alle er velkomne, uanset om de kommer til fods, på cykel eller i en af de mange åbne sportsvogne, der ofte holder parkeret ud for det nye Halgodt i den inderste del af den store sydlige P-plads med både.
For her er meget bevidst lavet plads til alle, fortæller iværksætter Frank Thorup:
“Halgodt er et meget åbent og rummeligt koncept, hvor alle kan komme og føle sig godt tilpas. Uanset om man er i klipklapper eller skjorte med stive flipper. Man skal føle sig hjemme hernede – uanset alder, pengepung eller personlighed,” fortæller Frank Thorup, der har været inspireret af den vibe, han selv har oplevet på strandbarer i Californien, hvor han har boet i en periode:
“Man skal have sådan en ferie-fornemmelse, som jeg har oplevet i Californien: En følelse af menneskelig rummelighed, og et sted hvor man føler sig hjemme, og hvor det bare er afslappet at være. Og så skal Halgodt føles lidt mere eksotisk end andre fysiske steder i Gentofte, så når gæsterne kommer her, skal de have følelsen af, at de lige så godt kunne være et andet sted på kloden,” fortæller Frank Thorup og tilføjer:
“Vi har musikere, der kommer og spiller, og bagefter har sagt: Det er lidt ligesom at spille hjemme i dagligstuen. Det er præcis det koncept, vi har drømt om at skabe.”
Bali, papegøjer og kirsebærtræer
Stemningen af den rejsendes lethed og transit-følelse gennemsyrer da også det nye Halgodt forsamlingshus der er bygget i en imponerende trækonstruktion.
Indendørs omfavner rummet gæsten, og det er tydeligt at mærke den afslappede og lidt eksotiske sydlandske stil med møbler og lamper fra Bali, Californiske kirsebærtræer, skøre papegøjer og en Buddha. En sjov blanding af østens mystik, spansk kolonistil og pirat-tema fra filmland.
Samtidig ligner bygningen både ude- og indefra de omkringliggende lave, rødmalede træbygninger på Skovshoved Havn:
“Det ligner så meget en bådehal, præcis som den vi kom fra, at vi kunne hive alle møblerne ud nu og trække både ind i stedet for – der ville være plads til dem,” fortæller Frank Thorup og peger på de store glaspartier ud mod bådene langs den sydlige havnekaj.
Uformelle mødesteder
En del af Halgodts DNA smelter sammen med et øget behov for offentlige mødesteder med en lidt mere international, rummelig og afslappet stil og stemning:
“Jeg oplever helt klart, at der er en trend i samfundet lige nu, hvor vi ser et behov for at have sådan nogle åbne og uformelle rum og mødesteder, hvor vi kan hygge os sammen og mødes under uformelle og afslappede omstændigheder,” fortæller Frank Thorup, der da også oplever en stor interesse for Halgodt udefra:
For eksempel valfarter arkitekter og arkitektur-anmeldere til Skovshoved Havn efter åbningen af det nye Halgodt for at se bygningen, som arkitekt Signe Stephensen har tegnet:
“Det er hende og hendes mand Christoffer Harlang, som har tegnet det nye Halgodt, og de er selv lokale og stamgæster. Christoffers fars båd lå lige herude på kajen i gamle dage, så der har han siddet og nydt sin teenagetid, og nu har han så været med til at bygge det nye Halgodt. Det er lige som det skal være,” fortæller Frank Thorup.
Hjerteblod og skovser-øl
Halgodt ejer Frank Thorup lægger vægt på, at det nye havne-mødested har en særlig lokal karakter og profil, fordi stedet er skabt både af og til lokalområdet:
Halgodt er nemlig ikke et skib, der er sat i søen af rent kommercielle årsager. Halgodt rider på en bølge af ægte hjerte-blod:
“Halgodt kunne i min verden kun ligge i Skovshoved,” fortæller Frank Thorup, der selv gik på Ordrup Gymnasium og har spillet fodbold i Skovshoved i 40 år:
“Jeg havde aldrig kunnet lave det her et andet sted, for jeg kender alle i det her lille lokalsamfund, som jeg selv er en del af. Jeg bor lige oppe bagved havnen og elsker min lille by. Der er en særlig samhørighed i Skovshoved, som er med til at skabe det her sted.”
Der er da også skovser-øl fra Amager Bryghus på hanerne – brygget af den lokalt bosiddende brygmester Morten Valentin Lundsbak der ejer Amager Bryghus, og Halgodts merchandise i form af T-shirts og tasker er produceret af Henrik Mikkelsen, der også er lokal forretningsdrivende.
Folk involverer sig
Netop engagementet hos de lokale er med til at skabe successen, fortæller Frank Thorup, der oplever, at Halgodt over de seneste års kamp med kommunen om tilladelser til at flytte lokalitet og udvide i havnen er blevet “hele områdets Halgodt”, og ikke bare et projekt, han står for som forretningsdrivende:
“Jeg får rigtig mange henvendelser hele tiden med forslag til forbedringer og ideer. Folk føler, at det også er deres sted,” fortæller Frank Thorup efter en forrygende sæsonstart med fulde huse og borde til spisning og koncerter på havnen.
Selvom stedet i stigende grad er populært blandt folk udenfor kommunegrænsen også, ser Frank Thorup først og fremmest Halgodt som et lokalt sted, der gerne vil bidrage til nærområdet, kommunen, og så selvfølgelig havnemiljøet som helhed:
De unge i havnen
“Før har det jo været sådan, at man skulle have en bådplads eller et medlemskab i klubberne for at være med hernede på havnen, men med Halgodt får folk i øvrigt også mulighed for, og lysten til at være her.”
Det nye Halgodt har fra starten haft en stor popularitet blandt de unge i Gentofte, og det kan have positive effekter på den lange bane:
“Vi er meget opmærksomme på at finde en balance, så stedet ikke bliver oversvømmet af helt unge mennesker, så andre bliver skræmt væk,” udtaler Frank Thorup:
“Halgodt er ikke en ungdomsklub. Men for mig har det været vigtigt, at havnen ikke kun blev, og er attraktiv for de ældre, som i mange år har haft patent på havnen. Jeg håber at de unges interesse for Halgodt og havnen, vil bidrage med, at sende nogle af de unge videre til havnens sejlsports- og øvrige vandsports-klubber” fortæller Frank Thorup:
“Vi håber på, at vi ved at være et spændende og hyggelig tilbud til de unge, kan være med til at skabe noget synergi-effekt, som får flere unge til at vælge eksempelvis sejlsporten til i de kommende år. Vi glæder os meget til at se, hvordan havnens miljø udvikler sig både i og omkring det nye Halgodt.”
Læs mere om Halgodt her:
Der er sket noget i Skovshoved Havn. Alt er ikke som det plejer (Berlingske).
Får stor makeover: Københavnske kendinge rykker ind på populært sommer-spot (migogkbh.dk)